De zomer van Jeanne

Jeanne Bieruma Oosting was o.a. schilderes en leefde van 1898 tot 1994. Een bijzondere vrouw van een adellijk geslacht in een bijzondere tijd. De tijd dat de adel en het Nederlands Patriciaat nog de dienst uitmaakten.

Lian Jeurissen, conservator van Musea Zutphen, sprak met grote bewondering over Jeanne aan de hand van de biografie over haar, geschreven door Jolande Withuis “geen tijd verliezen”. De lezing was doorspekt met ongelooflijke kennis over het werk en het leven van de kunstenares. Lian vertelde over de normen en waarden waarmee zij werd opgevoed in een tijd dat gehuwde vrouwen handelingsonbekwaam waren (wetswijziging pas in 1957).  Zij wilde daarom niet trouwen en bleef financieel deels afhankelijk van de toelages van haar vader tot op hoge leeftijd.

Haar familie en haar omgeving waardeerden haar al vroeg ontwikkelde talent en levenswijze niet. Men wenste voor haar een goed huwelijk en een leven passend bij de society van de adel.

Jeanne was echter strijdvaardig en is haar eigen weg gegaan. Ze heeft o.a. schilderles gehad in Deventer van Paul Bodifée. Zij verhuisde naar Parijs (1929- 1940) en heeft zich daar ontwikkeld op diverse vlakken, professioneel en persoonlijk. Zij woonde ook in Lochem, Almen en Amsterdam.

Zij verbleef haar leven lang in diverse kunstenaarskringen. Haar uitspraak “schilderen is mijn adem, geen tijd te verliezen” blijkt wel uit haar enorme oeuvre. Zij heeft in haar leven bijna alle kunstvormen uitgevoerd en heeft vele prijzen mogen ontvangen.

Deze zomer, de “zomer van Jeanne “, zullen zeven musea werken van haar exposeren. In Musea Zutphen kunt u tot 21 augustus veel van Jeanne’s werk bewonderen.

Cultuur in Zicht organiseert vanaf oktober weer nieuwe en interessante culturele lezingen in het gebouw van de Sociëteit de Hereeniging. De lezingen zijn voor leden en niet leden toegankelijk.

Houd onze website in de gaten voor data en onderwerpen. Schroom niet, kom kijken en luisteren. U zult het interessant vinden.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.